Het komt vaak voor dat een product in de supermarkt uit het schap valt en vervolgens op de grond terechtkomt. Denk aan een pot pastasaus midden in het gangpad of een aardbei op de fruitafdeling. Als u dit niet opmerkt en uitglijdt, is het goed denkbaar dat u letsel oploopt zoals een gebroken heup of een gekneusde enkel. U moet dan naar het ziekenhuis, loopt misschien inkomsten mis en maakt gebruik van het openbaar vervoer. De kosten kunnen dan hoog oplopen. Het is van belang om te weten wie voor deze kosten gaat opdraaien. U of de supermarkt? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het gele waarschuwingsbord.

 

Een supermarkt kan aansprakelijk zijn op grond van een onrechtmatige daad als er een gevaarlijke situatie wordt gecreëerd. De supermarkt heeft een zorgplicht richting de klant en dient een dergelijke situatie daarom te voorkomen. De vloer moet regelmatig gecontroleerd worden en als er iets valt, dan moet de vloer gelijk schoon worden gemaakt. Als er producten op de vloer liggen of als de vloer glad is, moet de klant gewaarschuwd worden. Bijvoorbeeld met behulp van een waarschuwingsbord. Als een waarschuwingsbord ontbreekt, is de kans groot dat de supermarkt aansprakelijk wordt gesteld en de schade moet betalen.

 

De rechter gaat beoordelen of er wel echt sprake is van een gevaarlijke situatie. Hierbij wordt gekeken naar de volgende criteria: hoe waarschijnlijk is het dat iemand in de supermarkt onoplettend en onvoorzichtig is? Hoe groot is de kans op een ongeval? Hoe ernstig zijn de gevolgen (schade) van een ongeval? Was het voor de supermarkt makkelijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, bijvoorbeeld met behulp van een waarschuwingsbord?

 

Als u voortaan boodschappen gaat doen in de supermarkt, hoeft u natuurlijk niet constant de vloer te inspecteren. Wij raden u wel aan om waarschuwingsborden niet over het hoofd te zien. Mocht u toch letsel oplopen in de supermarkt, dan kunt u altijd contact met ons opnemen!